HUIZE HOLTUM

Huize Holtum is gelegen in de gemeente Sittard-Geleen in Midden-Limburg. Holtum is een klein kerkdorp met 1270 inwoners. De Limburgse naam is Houtem en betekent ‘huis in het bos’. Huize Holtum is gelegen aan de Grote Dries en is bereikbaar via een korte oprijlaan met aan weerszijden hoge bomen. Dan volgt een brug, want het terrein waarop het kasteel en de twee bijgebouwen staan is namelijk nog volledig omgracht. Ook tussen het kasteel en de bijgebouwen heeft vroeger ooit een gracht gelopen.

Het huidige kasteel is gebouwd op de fundamenten van een ouder gebouw, dat vermoedelijk uit de 14e eeuw stamt. In één van de zijmuren meldt een sieranker het jaartal 1633, het bouwjaar van het huidige pand. Aan de voorgevel is omstreeks het jaar 1800 boven de voordeur een fronton aangebracht . Uit die periode dateert ook het torentje op het zadeldak. De twee bijgebouwen van het kasteel, eveneens in baksteen opgetrokken, zijn kort voor de vorige eeuwwisseling gebouwd. Opvallend zijn de ronde gemetselde pilaren waarop het dak van één van de gebouwen rust. 

De eerste bewoner van Huize Holtum is Johan Voss. Hij laat zich daarna overigens Voss van Holtum noemen. We schrijven dan het jaar 1354. Het kasteel blijft in zijn familie tot halverwege de 16e eeuw. Bij het huwelijk van Anna Voss in 1566 met Thierry van Westrum zu Gutaker, komt het kasteel in handen van de familie Van Westrum.

Een eeuw later brengt opnieuw een trouwlustige Anna het kasteel in bij de familie de Brempt zu Itsenraedt. Na de dood van Guillaume de Brempt in 1681 erft een dochter met alweer de naam Anna het kasteel. Zij is getrouwd met Jean van Horrich.  Huize Holtum komt daarmee na haar dood in het bezit van die familie. Om het Anna-verhaal compleet te maken; het kasteel gaat in 1785 over naar de baronnenfamilie Saint-Remy, inderdaad opnieuw via een huwelijk met ene Anna. Deze Anna van Hove is namelijk de enige dochter en daarmee erfgenaam van Maria-Therese van Horrich. Marie-Therese houdt het kasteel in bezit , ook na de dood van haar man , een baron Van Hove. De Franse Revolutie maakt een einde aan het bewind van de adellijke familie Saint-Remy. Na de Franse periode wordt Huize Holtum gekocht door de familie Quix. In 1921 gaat het huis over naar de familie Janssen-Houben. Peter en Marie-José Keulen-Gerads worden eind jaren ’80 eigenaars van Huize Holtum. De gebouwen worden door de familie bewoond. Een deel van het kasteel is in gebruik als atelier en expositieruimte. De weilanden die het kasteel nog steeds omringen, horen sinds 2001 weer bij het kasteel. Het is de bedoeling om het totale gebied van ongeveer 16 ha rondom het kasteel in te richten als landgoed. Zo wordt het landgoed ondergebracht onder de Natuurschoonwet en de continuïteit van Huize Holtum veilig gesteld voor de toekomst. 

 

Klik hier voor een een Huize Holtum impressie